Lato i jesień tego roku w sposób szczególny obfitowały w jabłka. Mając zatem dużo tych okrągłych owoców możemy przy ich pomocy stworzyć wspaniałe gastronomiczne cuda. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni

 

Napoje jabłkowe

Zaopatrując się w rozdrabniacze do wyciskania soku możemy w domowych warunkach przygotować wspaniały, świeży sok jabłkowy, a przy pomocy odpowiednich drożdży sprawimy, że powstanie przepyszny jabłkowy cydr. Zatem tego roku rozdrabniacze do wyciskania soku z jabłek powinny z całą pewnością znaleźć się w każdym domu. Więcej szczegółów na temat rodzajów, parametrów oraz wykorzystania można znaleźć tutaj – prasa do owoców.

Jabłkowe wypieki

Czy może być coś pyszniejszego w jabłkowym sezonie niż szarlotka na ciepło podawana z lodami? Szarlotkę można przygotować na różne sposoby, będzie także doskonała z dużą ilością cynamonu i bezą na wierzchu.

Ryż lub makaron z jabłkami

Kolejnym sposobem na wykorzystanie jabłek jest zapiekanie ich z ryżem lub makaronem. W tym przypadku także trzeba posypać je cynamonem i odrobiną cukru wanilinowego. Makron lub ryż wcześniej gotujemy, następnie układamy w brytfannie na zmianę warstwę ryżu (makaronu) oraz startych na grubej tarce jabłek z cynamonem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż jabłka nie będą miękkie i podpieczone.

Pieczone jabłka z miodem

Kolejnym sposobem na wspaniałe jabłka, są pieczone jabłka z miodem. Jabłka myjemy, odcinamy ich górną część z ogonkiem, następnie drążymy środek i uzupełniamy miodem z cynamonem, następnie wkładamy jabłka do piekarnika i pieczemy, aż nie staną się miękkie. Takie jabłka to wspaniały deser.

Kaczka w winie z jabłkami

Jabłka mogą także stanowić wspaniałe uzupełnienie dania z kaczki. Ćwiartki jabłek należy osolić, popieprzyć i dodać do nich majeranku, następnie należy nafaszerować nimi kaczkę i włożyć do piekarnika. W tym czasie obieramy kolejne jabłka i ćwiartki smażymy na maśle z dodatkiem miodu cynamonu i czerwonego wina, podajemy je razem z kaczką.